Verslumo projektuose 5–10 klasių moksleiviai siūlo socialiai atsakingas tvarios plėtros idėjas ir atspindi pasaulines tendencijas
Iš pasaulinio internetinių inovacijų „World WebSummit 2023“ suvažiavimo Lisabonoje grįžęs „Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir vadovas doc. dr. Nerijus Pačėsa atkreipė dėmesį, kad progresyvūs jauni žmonės, kurdami verslus (daugiausia internetinius, su dirbtinio intelekto integracija), yra itin jautrūs planetos išsaugojimui ir išteklių tausojimui, akcentuoja pagarbą vienų kitiems ir rūpinasi gyvensena – tvarumas (angl. sustainability) yra labai aiški tendencija. Šias mintis patvirtina „Erudito“ licėjaus pagrindinių klasių pirmieji verslumo projektai, kurių pristatyme buvo kaip niekad daug atsakingo ir tvaraus verslo idėjų. „Tai rodo, kad judame teisinga linkme, daug dėmesio skirdami verslumo ugdymui ir ugdydami aplinkai jautrius mąstančius ir iniciatyvius jaunus žmones, kuriems rūpi aplinka“, – teigia doc. dr. N. Pačėsa.
„ChatGPT“ apibūdina tvarumą kaip koncepciją, apimančią veiksmus ir praktikas, skirtas užtikrinti, kad esantys šaltiniai ir gamtos ištekliai būtų naudojami taip, kad jų užtektų ateities kartoms. Tvarumas apima tris pagrindinius aspektus: ekonominį, socialinį ir aplinkosauginį. Ekonominis tvarumas siejamas su gebėjimu išlaikyti ekonominį augimą ir gerovę ilgą laiką, nesinaudojant nepakeičiamais ištekliais. Socialinis tvarumas susijęs su teisingumu, lygybe ir žmonių gerove bei saugumu bendruomenėje. Aplinkosauginis tvarumas reiškia gebėjimą naudoti gamtos išteklius taip, kad nebūtų žalos aplinkai, ir užtikrinti, kad ekosistemų funkcijos būtų išlaikytos ilgalaikiu laikotarpiu. Ši sąvoka yra labai svarbi siekiant sukurti ilgalaikį ir stabilų gyvenimo būdą, kuris nekenktų aplinkai arba ateities kartoms.
„Erudito“ licėjaus Kauno ir Vilniaus pagrindinių nacionalinių ir tarptautinių klasių moksleiviai savo verslumo įgūdžius pademonstravo pirmojo verslumo projekto „Darnus vystymasis ir Lietuva: mūsų visų gerovė – mūsų pačių rankose“ pristatymuose. Savo idėjas Lietuvai pristatė daugiau kaip 100 komandų. Šešias savaites moksleiviai kūrė produktą ar paslaugą ir dirbdami kartu lavino verslumo, kritinio mąstymo, bendradarbiavimo kompetencijas.
Projektus vertino mokytojų, tėvų ir verslo bei verslumo ugdymo organizacijų (Kauno technologijų universiteto, „Lietuvos Junior Achievement“) atstovai. Komisija vertino projektų komandos pristatymą (vizualą, grafiką), kokią problemą sprendžia verslo idėja, sprendimą ir konkurencinį pranašumą, atliktą rinkos analizę, pristatymo trukmę, pasiruošimą, kalbos kultūrą, kaip paslauga veiks (jos prototipą), kainą ir savikainą, produkto ar paslaugos teikimą klientui (reklamą, paskirstymą), bendradarbiavimą komandoje. Visa licėjaus bendruomenė ėjo klausyti pristatymų ir asmeniškai (į)vertinti potencialių naujų verslų.
Projektai buvo įvertinti įdomiausio technologinio sprendimo, perspektyviausios idėjos uždirbti daugiau pelno, geriausio sprendimo mažiausiai kaštais, inovatyviausios idėjos, startuoliškiausio, kūrybiškiausio verslo, draugiškiausios aplinkai, tvarios plėtros verslo idėjos, socialiai atsakingo verslo, geriausio produkto pristatymo kategorijose ir nominacijose.
Draugiškiausiomis aplinkai verslo idėjomis buvo įvertinti komandų „Druskos burbuliukai“ (6B) (Komisijos įvertinimas: „Tvari idėja“), „Be pavadinimo“ (8B) („Idėja labai gera ir graži, puikiai atitinka projekto temą. Reiktų pagalvoti apie pranašumą prieš kitas platformas“) ir „Protect the Planet“ (6T) verslumo projektai.
Socialiai atsakingas verslas – „Very Bag“ (6A) („Tvari idėja, susieta su individualiais pomėgiais“), „Kanzas“ (7A) („Idėja inovatyvi ir sprendžianti problemą, kuri yra susijusi su tvarumu ir socialiniais visuomenės iššūkiais. Produkto kaina ir produkto prototipas apgalvoti“), „Best Power“ (7T) („Gera, problemą sprendžianti idėja“), LERA (10A) ir jų socialinis restoranas senjorams „Žiloji pypkė“ („Geriausia socialinė verslo idėja“). „Mūsų socialinio restorano tikslas yra apjungti senus žmonės, pagerinti jų savijautą, suteikti jiems veiklos, išsaugoti tautos tradicijas“, – sako projekto „Žiloji pypkė“ kūrėjai.
„Teiksime senjorų ir riboto judumo pavėžėjimo paslaugas. Su mūsų transportu jie galės patogiai vykti į bet kurį pasirinktą Lietuvos geografinį tašką, užsiimti įdomia veikla. Mūsų paslaugos skiriasi nuo kitų konkurentų tuo, kad siūlome keliones visoje Lietuvoje, patogius laikus, patogų transportą, pritaikytą riboto judumo klientams, taip pat mūsų vairuotuojai yra susipažinę su slaugos ypatumais, maloniai bendrauja, todėl ir trumpa kelionė gali tapti smagia akimirka“, – savo paslaugą pristato komanda „Kanzas“.
Tvarios plėtros idėja – „Banana Pencil“ (5T) („Išspręsta problema, geras komandinis darbas ir idėja“), ekologiškas bičių vaško žvakes, gyvą medų (grikių, liepų, rudeninio lipčiaus, pienių) gaminanti ir aplinkos neteršiančias medžiagas naudojanti bei bitininkystės tradicijas puoselėjanti „Gilė“ (6B) („Puikus pristatymas. Gražus dizainas, estetika“), „Funky Monkeys“ (7C), įvertinti ir už kūrybiškiausią idėją prekiauti perdirbtomis sagėmis. „Tai prisidėtų prie išteklių saugojimo ir padėtų sudominti perdirbtais daiktais“, – tikina komanda, seges kurianti iš skardinių butelių liežuvėlių, stiklinių butelių kamštelių ir metalinių žiogelių. „Shark Tank“ (8B) („Nuostabi komandos idėja, puikiai atitinka komandos narių asmenybes“).
„Mes siūlome maišeliaus su nykstančių Lietuvos gyvūnų ir augalų piešiniais, – idėją pristato „Shark Tank“. – Maišeliai pagaminti iš kitų įmonių panaudotų medžiagų atraižų, tvirti, kokybiški ir funkcionalūs. Mūsų produktas yra unikalus, nes pagamintas rankomis, siuvimą atliekame mes, dizainų kūrimą ir jų nutapymą ant maišelio irgi. Be to, šie maišeliai padeda garsinti nykstančius gyvūnus ir augalus – taip atkreipiame dėmesį į šiais laikais labai aktualias gamtosaugos, miškų kirtimo, jūros, upių, bei ežerų teršimo problemas.“
Startuoliškiausia verslo idėja – „Spiceo“ (6A) (sulaukė pagyrų ir už tvarų produktą, panaudotą šeimos receptą, dar ir šauniai vizualiai išpildyta), „Byznismenai“ (7B), siūlantys programėlę maisto gurmanams „Gnome Gourmet“ („Pristatyta idėja buvo įnovatyvi ir sprendžianti problemą, kuri yra susijusi su tvarumu“), „Shailushy“ (7T) („Puikūs vizualai ir komandinis darbas“), „StartUP“ (10A).
Projektas „Lietuviškas laivas“ (6B) komisijos irgi buvo įvertintas kaip autentiškas, inovatyvus ir tvarus verslas. Elektroninę lietuviškų patiekalų receptų knygą siūlantys šeštokai sako, kad jų produktas išskirtinis, nes siūlo tik autentiškus lietuviškus patiekalus, tokius, kaip vėdarai, „Švilpikai“, aguonpienis ir pan. „Pasirinkome elektroninės knygos formatą, nes tai patogu, ekologiška, inovatyvu“, – sako kūrėjai.
„Tikimės sukurti programėlę, skirtą gurmanams, kuri būtų pilna organiškų desertų receptų. Sieksime parodyti žmonėms, kad neorganiniai produktai dažnai būna užteršti trąšomis ir chemikalais, todėl gali būti nenaudingi žmonių sveikatai. Taip pat stengsimės supažindinti juos su idėja, kad neorganiniai produktai dažnai reikalauja daugiau anglies dioksido (CO2) išskyrimo, dėl priežasčių, kaip dirvožemio išsaugojimas ir didesnės energijos naudojimas“, – projektą pristato „Gnome Gourmet“ programėlės kūrėjai „Byznismenai“.
Inovatyviausia idėja – „KEMBA“ (5A) ir jų vaizduotę skatinantis ir įveiklinantis Vytauto Didžiojo madinis kalavijas, skirtas sudominti vaikus interaktyviais žaidimais kieme („Įdėta labai daug darbo, labai gera idėja“), „Bet kas“ (7B), įvertinta ir už įdomiausią technologinį sprendimą („Komandos pateikta idėja pateikta idėja buvo be galo įnovatyvi ir sprendžianti problemą, susijusią su tvarumu“).
„Pastebėjome, kad žmonės, eidami pabėgioti, važinėtis riedučiais ar panašiai, turi priimti sprendimą – ar imti kuprinę, kuri nepatogiai kratysis, vandens buteliuką į ranką ir telefoną į kišenę ir bijoti, kad jis neiškristų, ar apskritai neimti nieko. Mūsų idėja išsprendžia šią dilemą – mes siūlome diržą, kuris yra specialiai pritaikytas sportui, nevaržo judesių ir prie kurio galima prikabinti visus reikalingus daiktus. Jis turėtų specialiai pritaikytą vandens buteliuko dėklą, skaidraus plastiko dėklą telefonui ir dar keletą kitokių krepšelių įvairiems daiktams“, – diržo idėją pristato septintokės. Reflektuodamos projekto eigą ir darbą, moksleivės pripažino jautusios frustraciją, kad ilgai užtruko generuodamos idėją, du kartus keitė komandą, diržo prototipo kūrimas pareikalavo iššūkių, kuriuos džiaugėsi įveikusios.
Įdomiausias technologinis sprendimas – „Versliukai“ (5A) ir jų lazdyno meškerė („Gera idėja, puikus išpildymas. Tvari. Realiai išbandė savo sukurtą produktą“), „StartUP“ (10A) („Technologiškai idėja puiki, labai gerai išdėstyta“), „Intell Swipe“ (8T) („Puiki idėja ir prototipas“).
Perspektyviausia idėja uždirbti daugiau pelno – „Barbie Bikes“ (6A) („Šauni idėja, puikus pristatymas, pačių vaikų įsitraukimas ir užsidegimas idėja“), iš ekologiškų komponentų kurtą kosmetiką siūlanti „Enviro Cosmetics“ (6T), „Lithuanian Wonders“ (7C) („Pateikta idėja įnovatyvi ir sprendžianti problemą, komanda įdėjo papildomų pastangų idėjai pristatyti“),
Geriausias sprendimas mažiausiais kaštais – „6 broliai“ (5B) („Originali produkcijos realizavimo idėja“), „Balenciaga“ (5T) („Gerai išspręsta problema, vizualai, komandinis darbas“), „ERU“ (7C) naminė duonos gira, „Kalėdos“ (9A) (taip pat įvertintas už kūrybiškiausią idėją: „Puikus socialinis projektas, atspindintis labai gražią idėją – sekti pačių įgarsintas pasakas vaikams, kurios įtrauktų pačius vaikus į pasakos pasaulį – per melodiją, garsus. Džiugu, kad komanda siekia ne pelno, o iš tiesų spręsti socialines sproblemas“). „Mūsų veikla svarbi tuo, kad padedame tėvams taupyti laiką ir lavinti vaikų vaizduotę, stiprinti domėjimąsi lietuviškomis pasakomis. Uždirbtus pinigus planuojame paaukoti ankstukams (ankstukai.lt)“, – taip savo projektą „Vaikystės pasakos“ pristato „Kalėdų“ komanda.
Kūrybiškiausia idėja – „Students“ (5A) („Originali apyrankių su kabančiais sausainiais „Yumm Yumm“ idėja“), „No Name“ (7T) („Vizualai gerai sukurti pasitelkiant dirbtinį intelektą“)
„Erudito“ licėjuje per metus pagrindinių klasių moksleiviai pristato penkis ilguosius projektus (kas 6 savaites). Gruodžio 15 dieną vyks naujų projektų pristatymai. Nekantraujame išgirsti naujų tvaraus ir atsakingo verslo idėjų.